JellyPages.com

Jumaat, 14 Jun 2013

Berdoalah..jangan berhenti berdoa!

Setelah sekian lama berdoa, kadangkala hati terasa letih menanti sesuatu yang diharapkan tidak juga kunjung tiba. Kealpaan terhadap rasa nikmat dan syukur kepada Sang Pencipta kian menerpa dek kerana terlalu mengharap pengabulan doa serta hajat yang diinginkan. Sungguh, manusia itu mudah terbuai dengan keasyikan dan keindahan dunia. Halnya seperti ingin bermimpi berada di awangan senantiasa.
Janganlah merasa letih dahulu. Berdoalah! Berdoalah kerana Allah. Bukan berdoa semata-mata menginginkan hajat tercapai. Berdoalah sewajarnya. Allah sentiasa mendengar. Pasti Dia takkan pernah menghampakan. Semakin kita berdoa, semakin kita dekat dengan Nya dan sesungguhnya Dia juga lebih dekat dengan kita kiranya kita sentiasa berdoa kepada Nya.
Sesekali tersungkur jatuh, terasa berat untuk bangun. Jika berdiri pula, sesekali terasa seperti mahu terjatuh menyembah bumi semula. Ingatlah, Allah masih ada. Berbahagialah selagi masih bernyawa. Berbahagialah dengan nikmat itu. Manfaatkan dengan sebaiknya. Jatuh tersungkur bukan kerana lemah, tapi kerana kurangnya iman di dada. Mungkin kerana kita ingin diuji. Fitrah manusia sentiasa menginginkan sesuatu yang baik dan lebih baik untuk diri. Jika inginkan yang terbaik, baliklah pada jalan Allah. Sungguh, Allah pasti tidak akan mengecewakan hamba Nya.

Jika semalam terpercik titis noda,
Hari ini baliklah semula pada Nya,
Jika hari ini tersungkur di jalan luka,
Hari ini abdikanlah dirimu pada Nya.

Setangkai doa pengikat jiwa,
Buat hamba penghuni syurga,
Jika ingin selamat di dunia,
Ilmu akhirat  janganlah dialpa,
Kerana dia Pencipa segala.

Sungguh iman penyelamat hamba,
Sungguh Allah empunya semesta,
Andai gugur iman di dada,
Celaka insan  kerana ternoda,
Diikut nafsu syaitan binasa.
 


Jumaat
13 Jun 2013


Tiada ulasan:

Catat Ulasan